Apa yang diperlukan sebelum menjadi pelukis komik?

Oleh kerana ini adalah kali pertama untuk aku memulakan cabaran melukis komik, aku perlukan info yang berguna untuk memulakan proses membuat komik. Oleh itu aku perlukan ilmu yang cukup supaya aku boleh menghasilkan komik aku sendiri.

Ilmu melukis komik ini mudah diperolehi dengan menggunakan enjin carian google.Selalunya aku akan terus mencari info dengan menonton video berkaitan sesuatu perkara melalui youtube. Selama ini aku gunakan youtube jika aku ingin mengetahui sesuatu lebih-lebih lagi mengenai bab design menggunakan adobe photoshop dan illustrator.

Banyak yang aku dapat dari menonton video tutorial mengenai bagaimana untuk menghasilkan komik ini. Semua video yang berkaitan ada yang aku subscribe chennel di youtube, ada jugak aku terus download untuk rujukan aku buat masa akan datang.

Mencari mentor

Mentor adalah penting supaya kita boleh dapat shortcut atau mengelakkan kita melakukan kesilapan melakukan sesuatu perkara. Begitu jugak dalam bidang menghasilkan komik. Hasil dari carian google aku jumpa kartunis yang menawarkan personal coaching dan kelas menghasilkan komik. Cuma buat masa ini, aku rasa aku belajar dulu di youtube. Jika aku ada duit nanti, boleh la aku berguru dengan guru yang sebenar. Insyaallah

No comments:

Post a Comment